Data-gedreven operationeel advies voor emissiereductie
Hoe kun je de inzet van een schip aanpassen om de uitstoot te verlagen, zonder daarbij de operationele doelen uit het oog te verliezen?
Het is een vraag die erg relevant is voor veel van de leden van NMT-IRO. Het is ook een van de onderwerpen die onder de Nederlandse Green Deal valt.
Kennisinstellingen Marin en TNO onderzochten het en ontwikkelden een stroomschema met vijf stappen:
- functionaliteit
- theoretische besparing
- operationele output
- benodigde data input
- operationele complexiteit
- haalbaarheid van de investering
Praktijktest
Tijdens een proef op een standaard containerschip testten de onderzoeksinstellingen drie verschillende methoden. De resultaten laten zien dat er geen one-size-fits-all oplossing is: reders moeten keuzes maken die passen bij hun specifieke vloot.
Lees hier de inzichten en tools die zijn opgeleverd in deze validatie ‘Data-gedreven operationeel advies voor emissiereductie’.
Nederlandse Green Deal Zeevaart, Binnenvaart en Havens
In de Green Deal voor de zeescheepvaart hebben de Internationale IMO en de Nederlandse maritieme maakindustrie in 2020 afspraken gemaakt om voornamelijk de CO2-emissies met 40% per tonkilometer te verminderen in 2030 en 70% in 2050 ten opzichte van 2008. Om dit te realiseren zijn veel oplossingen voor verschillende scheepstypen en vaaromstandigheden mogelijk. Leveranciers bieden oplossingen aan om die emissies te verlagen. Kennisinstellingen Marin en TNO beoordelen samen met de sector of de claims in de praktijk van de maritieme industrie worden waargemaakt. KVNR en NMT-IRO vertegenwoordigen de sector in de Nederlandse Green Deal Zeevaart, Binnenvaart en Havens.