Dit zijn de genomineerden van het Maritime Awards Gala 2025!
Met opnieuw sterke en zeer gelijkwaardige inzendingen belooft maandag 3 november een avond vol trots, spanning en inspiratie te worden. Tijdens het Maritime Awards Gala in Ahoy Rotterdam viert de maritieme sector – samen met politiek, pers en de genomineerden – de kracht van innovatie. Dit zijn de kanshebbers voor 2025.
De Maritime Ship of the Year Award is een brede erkenning van de Nederlands scheepswerven voor hun maritieme innovatiekracht voor varend materieel. Dit jaar zijn genomineerd:
- Royal van Lent heeft met de Breakthrough de eerste gebouwde Twin Azipod hybride diesel/waterstof-elektrische superjacht met meer dan 3 MWh aan brandstofcelvermogen en een interne opslag voor vloeibare waterstof. MY Breakthrough is het grootste Nederlandse superjacht in volume dat tot nu toe is gebouwd, met een bruto tonnage van 7300 GT, een lengte over alles (LOA) van 119 meter en een gemeten breedte van 19 meter. Daarnaast beschikt het jacht over een glazen Nemo-lounge in de kiel, 12 rompdeuren, 14 schuifbalkons met beweegbare vloeren en nog veel meer.
- CSS Den Helder is een complex en innovatief bevoorradingsschip gebouwd door Damen Naval. De Den Helder is van vitaal belang voor de permanente ondersteunings- en bevoorradingscapaciteit van zowel de Koninklijke Marine als haar NAVO-partners. Het bevoorradingsschip, is wereldwijd inzetbaar om marineschepen op zee te voorzien van brandstof, munitie, water, voedsel en reserveonderdelen. Daarnaast kan het worden ingezet voor het bieden van noodhulp en het transport van goederen. Het schip is voorzien van een Role-2 medische faciliteit en kan een helikopter meenemen. Het bijna 180 meter lange schip krijgt een slechts 76-koppige bemanning, een opvallend laag getal. Daarnaast kan het CSS nog eens 80 mensen aan boord nemen.
- De Wim Wolff is gebouwd door Royal T Shipyards in opdracht van de Stichting Nederlandse Wetenschappelijk Onderzoek Instituten (NWO), gevestigd te Utrecht, voor het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek op Zee (NIOZ), gevestigd op Texel. Met de Wim Wolff heeft NIOZ een comfortabel, innovatief en vooral veel groener schip, waarmee het klaar is voor de toekomst. De Wim Wolff is gebouwd volgens de modernste inzichten en is ook zo duurzaam mogelijk gemaakt, in bouw en gebruik. En niet in de laatste plaats is het ook een stuk comfortabeler en gebruiksvriendelijker, zowel voor de bemanning als voor de “opstappers” uit de wetenschap.
De Maritime Talent Award is de erkenning van een persoon voor zijn of haar onderzoekswerk of ontwikkelingsresultaat. Dit jaar zijn genomineerd:
- Edwin de Hoog heeft een verdiepingsslag gemaakt naar de invloed van dynamica op de stabiliteit van het transportproces van zand-watermengsels in baggerpijpleidingen. Door middel van experimenteel onderzoek en het ontwikkelen van nieuwe computersimulaties, zijn er nieuwe inzichten en methoden ontstaan om het transportproces verder te optimaliseren.
- Tom Wien onderzocht voor zijn afstuderen aan de TU Delft, in samenwerking met Damen Naval, de mogelijkheden van nucleaire voorstuwing bij marineschepen. Zijn onderzoek toont aan dat een hoge-temperatuur-gasreactor, in combinatie met een superkritische CO2 cyclus, geschikt is voor het variabele vermogensvraagstuk van een marineschip.
- Marije Deul, met haar visie en ingezette concrete stappen voor hoogwaardig en praktisch hergebruik van scheepsconstructies. Dit behoudt staal (een strategisch materiaal) in Nederland en benut circulariteit als kans voor een toekomstbestendige scheepsbouw.
- Marine Service Noord heeft 's werelds eerste ammoniakbrandstoftoevoersysteem geïnstalleerd op een OSV. Het is ontworpen en gebouwd volgens het risk-based design process en heeft van DNV klassenotatie 'ammonia fueled vessels' gekregen.
- De Eye Catcher van Breman Innovation is een op afstand bedienbaar hulpmiddel voor het aan- en afkoppelen van vracht. Het maakt cargo handling mogelijk zonder tussenkomst van mensen.
- Conoship International heeft een gestandaardiseerd, modulair coaster ontwerp gemaakt met diesel-elektrische aandrijving dat klaar in voor de toekomst; de CIP Serie.
De Maritime Achievement Award is een erkenning van een maritieme prestatie met maatschappelijke impact en brede publieke zichtbaarheid. Dit jaar zijn genomineerd:
- Havenbedrijf Rotterdam – Portlantis - Portlantis is een gloednieuw, interactief belevingscentrum dat bezoekers meeneemt in het verhaal van de Rotterdamse haven en de maritieme sector. Jong en oud ontdekken hier spelenderwijs de betekenis van de maritieme sector. Zo ontdekken zij de betekenis van de maritieme sector, en in het bijzonder van de haven van Rotterdam, voor Nederland en voor Europa. Het hoge aantal bezoekers sinds de opening onderstreept het succes. De jury waardeert deze investering in kennisdeling en promotie van de sector.
- Heerema Marine Contractors – ‘Heerema Installs Monopile Foundations at He Dreiht’
Met deze indrukwekkende film laat Heerema zien hoe innovatie en zorg voor de natuur hand in hand kunnen gaan. Bij de installatie van windturbines op zee past het bedrijf geavanceerde geluidsreducerende technieken met real-time monitoring toe om onderwaterleven te beschermen. Het laat zien dat de energietransitie niet ten koste hoeft te gaan van de natuur. De nominatie is een waardering voor de maatschappelijke betrokkenheid van Heerema. - Silvan Floor – Rotterdam Mainport Institute - Silvan Floor is een bevlogen docent nautische vakken, geliefd om zijn passie, toewijding en vernieuwende lesmethoden. Silvan probeert studenten vanuit zijn eigen ervaring te enthousiasmeren voor wat hij zelf omschrijft als “het mooiste beroep van de wereld”. Volgens hem gaat het daarbij niet alleen om kennis, maar ook om ‘motivatie en het ontwikkelen van de vaardigheid om zelfstandig te blijven leren in een veranderende praktijk’. De jury ziet zijn inzet als een aanmoediging voor alle docenten in het maritiem onderwijs.
De Maritime Security Award is een sectorale erkenning van een vernieuwing op het gebied van security binnen maritieme onderdelen van de Nederlandse overheid. Dit jaar zijn genomineerd:
- Teun van Schriek - Met de toenemende dreiging uit het oosten moet de Koninklijke Marine een inhaalslag maken in het beschermen van eenheden en scheepvaart tegen onderzeeboten. Het onderzoek van Teun van Schriek focust op het moderniseren van huidige tactieken om met behulp van AI het zoeken naar onderzeeboten te optimaliseren. Het onderzoek kan direct leiden tot een verbetering in tactieken voor de Koninklijke Marine en NAVO eenheden.
- Roos Dees - De Noordzee bevat kritieke infrastructuur voor Nederland en is op dit moment onvoldoende beschermd. Het onderzoek van LTZ3 Roos Dees kijkt naar het inzetten van bestaande glasvezelkabels om continu trillingen detecteren en deze trillingen om te zetten naar waarnemingen van schepen. Deze technologie maakt het mogelijk om verdachte activiteiten in kaart te brengen op de Noordzee. Het voordeel van het onderzoek is huidige infrastructuren gebruikt kunnen gaan worden voor het beschermen van de Noordzee.
- Mirjam Hochstenbach - De Koninklijke Marine gaat nieuwe onderzeeboten verwerven. Met het steeds verder toenemen van de complexiteit en belang van onderwatersensoren is het essentieel dat de verwerking van akoestische data geoptimaliseerd wordt. Het onderzoek van Mirjam Hochstenbach bekijkt het gebruik van AI om passieve sonarclassificatie te verbeteren. Het onderzoek is zeer zorgvuldig uitgevoerd en kan gebruikt worden in de doorontwikkeling van Nederlandse sonarcapaciteiten.
Het Maritime Awards Gala 2025 wordt mede mogelijk gemaakt door de hoofdsponsors:
Breedveld Staal
Damen Shipyards Group
Europort
NNPC
Port of Rotterdam
Praxis Automation Technology BV