Duurzame oplossingen voor uitstoot scheepvaart in beeld
De internationale scheepvaart heeft in de Green Deal afgesproken om de uitstoot per tonkilometer te verminderen. Kennisinstellingen TNO en Marin hebben sinds 2021 samen met onze sector duurzame maritieme oplossingen onafhankelijk beoordeeld en gevalideerd: maken bestaande leveranciers hun claims waar? De onderzoeken zijn klaar, rapporten zijn in aantocht.
Het gaat om literatuurstudies en onderzoeken in de praktijk van de scheepsindustrie waarvoor data zijn geanalyseerd. Te denken valt aan data uit metingen aan boord, simulatietechnieken en testopstellingen. De onderzoeksfase is nu in zijn geheel afgerond. De rapporten worden in 2025 stuk voor stuk opgeleverd. De eerste studies vindt u op de pagina Green Deal Validation.
Methanol als brandstof
De Methanol-validatie concludeert dat groene methanol als brandstof voor scheepsmotoren momenteel beperkt toepasbaar is in middelsnel varende schepen en verschillende langzaam varende types. Puur groene methanol vermindert de uitstoot tot 90% en e-methanol kan potentieel alle CO2-uitstoot vermijden.
Validaties
Beschikbaar:
- Methanol
- Biofouling, antifouling: Less fouling, less fuel
- Cold ironing - walstroom
- Selective Catalytic Reduction aftertreatment system
- Energy-Saving Devices
- Wind propulsion
Binnenkort:
- Sustainability and applicability of biodiesel for sea vessels
- Contra Rotating Propellers (CRP)
- Ship-based Carbon Capture (SBCC)
Later in 2025:
- Datagedreven operationeel advies
- Techno-economische scenario analyse
- Elektrificatie
- WASP/ eConowind
- Wattlab
- Emigreen (NOx)
- SCR/Walstroom (NOx)
- Outlook
Voor wie
Scheepseigenaren, operators, verladers, financiers, toeleveranciers, werven en de overheid krijgen door validaties betrouwbare informatie. Hiermee kunnen zij onzekerheden beperken als zij een businessmodel opstellen en kiezen voor duurzame oplossingen.
Green Deal
De Green Deal is een reeks initiatieven om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken. In de Green Deal voor de zeescheepvaart hebben Internationale IMO en de Nederlandse maritieme maakindustrie in 2020 afspraken gemaakt om voornamelijk de CO-2emissies met 40% per tonkilometer te verminderen in 2030 en 70% in 2050 ten opzichte van 2008. Om dit te realiseren zijn veel oplossingen voor verschillende scheepstypen en vaaromstandigheden mogelijk. Uit de inventarisatiestudie bleek dat bijna vijftig technieken een bijdrage kunnen leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Deze zijn gescoord op maatschappelijke, technische en economische impact. En nu dus onafhankelijk gevalideerd door kennisinstellingen Marin en TNO. KVNR en NMT-IRO vertegenwoordigen de sector in deze Green Deal Validatie.