Het best bewaarde geheim van de scheepsbouw onthuld
Al 90 jaar levert het in Alblasserdam gevestigde Nevesbu geavanceerde oplossingen voor onderzeeboten, marineschepen en (floating) offshore energie. Hun missie? Een bijdrage leveren aan veiligheid en energiezekerheid op zee. Dat doet Nevesbu met precisie, technische diepgang én in stilte. Niet voor niets wordt het bedrijf weleens het best bewaarde geheim van de scheepsbouw genoemd. Nu Nevesbu dit jaar het 90-jarige bestaan viert, vinden algemeen directeur Bart van Rijssen en commercieel directeur Albert Jurgens het tijd om dat geheim te onthullen.
Nevesbu werd in 1935 opgericht door vier grote Nederlandse werven en de Machinefabriek Werkspoor. De missie was helder: het ontwerpen van onderzeeboten en marineschepen. Vandaag de dag is Nevesbu uitgegroeid tot een internationale kennispartner in twee markten: marine (onderzeeboten en marineschepen) en offshore energie. Met 117 mensen werkt het bedrijf aan spraakmakende projecten wereldwijd.
Maritieme techniek en offshore energie
Nevesbu doet inmiddels veel meer dan het ontwerpen van onderzeeboten en marineschepen. Albert: “We zijn niet meer alleen het ingenieursbureau dat
tekeningen uitwerkt – we zijn een belangrijke speler geworden op het gebied van maritieme techniek en offshore energie.” Na bijna 90 jaar heeft het bedrijf in beide sectoren de wind in de zeilen. Maar dat is weleens anders geweest. “De afgelopen decennia vonden we ons werk vooral in het buitenland”, vertelt Bart. “Toen de Nederlandse Defensiemarkt kleiner werd, moesten we noodgedwongen onze blik
verbreden.”
Dat bleek een gouden zet. Bart: “We bouwden sterke relaties op met buitenlandse marines en offshorebedrijven. Zoals in Maleisië, waar we nu een bijzonder project uitvoeren voor het in stand houden en moderniseren van onderzeeboten.” Het is geen toeval dat Bart juist dit project noemt – het is namelijk een van zijn favorieten. “We namen het in die aanbesteding op tegen grote, internationale partijen”, zegt hij. “Maar de opdrachtgever koos voor ons, omdat we bewezen kennis hebben van de bouw van
onderzeeboten. Dat een relatief klein land als Nederland daarin als expert wordt gezien, maakt me trots. Ook in Spanje en Zuidoost-Azië en andere landen zien ze ons op die manier.”
Ingehuurd door marines over de héle wereld
Typisch genoeg is Nevesbu in Nederland een relatief onbekend bedrijf. Albert: “We zijn altijd beter geweest in het uitvoeren van ons werk dan in het praten erover. En dat was ook nooit een probleem – klanten en stakeholders wisten ons toch wel te vinden. Bovendien kunnen we inhoudelijk vaak niet veel delen over ons werk, bijvoorbeeld uit veiligheidsoverwegingen.”
Toch kiest Nevesbu er inmiddels steeds vaker voor om naar buiten te treden. Ruim een jaar geleden werd die noodzaak pijnlijk duidelijk toen de minister van Defensie in de media zei dat Nederland weinig kan op het gebied van onderzeeboten. “Een bijzondere uitlating”, aldus Bart. “Wij worden ingehuurd door marines over de héle wereld. We hebben in 90 jaar een schat aan kennis opgebouwd. Onze klanten in het buitenland waren verbaasd toen ze over deze uitlatingen hoorden. Maar het zette ons wel aan het denken. Sindsdien laten we bewust meer van ons horen in de media.”
Vriendschap en vertrouwen
Bart, met zijn voorliefde voor maritieme techniek, voer zelf jarenlang op een onderzeeboot. “Ik weet dus hoe belangrijk het is dat zo’n boot goed ontworpen is”, zegt hij. “Dat elk knopje en schakelaartje zit waar je het verwacht, dat alles intuïtief werkt. Het draait niet alleen om technische perfectie, maar ook om gebruikerservaring. Kun je aan boord je werk goed doen? Voor een volmondig ‘ja’ op die vraag, moeten we nauw samenwerken met de klant.” Ook Albert benadrukt het belang van samenwerking: “De relatie met onze klanten is bijna vriendschappelijk te noemen. Natuurlijk is alles netjes vastgelegd in contracten, maar uiteindelijk draait het om vertrouwen. Klanten moeten hun werk aan ons durven toevertrouwen. En dat vertrouwen krijgen we doordat we leveren, meedenken en altijd in de buurt zijn. Niet alleen tijdens de tekenfase, maar ook als het product eenmaal in gebruik is genomen.”