MSA (1)

Innovatieve samenwerking tussen Van Wijngaarden Marine Services B.V. en MSA-Service met Multiped

5 juli 2024

Hoe kunnen we onze metingen efficiënter maken? De vraag stellen is hem beantwoorden. Jan-Willem Janné, technisch manager bij Van Wijngaarden Marine Services B.V. en zijn team, schakelde daarvoor MSA-Service in. Het innovatieve Multiped systeem bleek voor hen de ideale oplossing. In dit artikel belichten we de voordelen van een centrale data-hub aan boord van schepen.

De samenwerking met MSA-Service begon na een eerste kennismaking op het Maritime24 event, waar Jan-Willem, Machiel ’t Hoen, directeur van MSA-Service, ontmoette. Jan-Willem gaf aan dat Van Wijngaarden Marine Services een uitdaging had met betrekking tot hoogtemetingen voor ploegen. Metingen met als doel om te bepalen of de ploeg op de juiste diepte zit. Jan-Willem: “Vóór Multiped, deden we de metingen handmatig, met behulp van touw, rolmaat  en verfstrepen op de hijsdraad. Dat leidde uiteraard niet tot de gewenste nauwkeurigheid. MSA-Service wilde de uitdaging graag met ons aangaan. Samen ontwikkelden we een systeem dat real-time de exacte locatie kan bepalen. Dit systeem, de Multiped, gebruikt een encoder op de diabolorol om de lengte van de draad te meten, gecorrigeerd met GPS-gegevens.”

Met Multiped real-time inzicht in de baggerwerkzaamheden

Jan-Willem is enthousiast over de samenwerking met MSA-Service. Tien jaar geleden begon hij bij Van Wijngaarden Marine Services als technisch superintendent. hij is verantwoordelijk voor het beheer van de systemen aan boord, de inkoop, inspecties, reparaties én het implementeren van nieuwe innovatieve toepassingen. Hij meldt: “Het gebruik van Multiped in combinatie met de encoder van MSA-Service biedt ons veel voordelen. We kunnen nu real-time onze werkzaamheden presenteren aan onze klanten zoals Boskalis, Van Oord, DEME en Jan de Nul. Multiped stelt ons in staat om heel precies de werkzaamheden uit te voeren. Met de informatie uit Multiped kan onze bemanning de ploeg heel direct aansturen. Het systeem biedt een nauwkeuriger alternatief voor de traditionele kabelmetingen en spaart de bemanning bovendien tijd uit. Voorheen was deze procedure van meten en informatie bijhouden veel tijdrovender. Nu gebeurt dit met één klik op de knop, en de gegevens worden automatisch verwerkt in een rapportage.”

Data op detailniveau

Tijdens het gebruik van Multiped op de ploegmetingsrapportage zag Jan-Willem veel meer kansen voor het inzetten van Multiped. "We willen dit systeem nog breder in gaan zetten voor het loggen van data op onze vloot”, vertelt hij. Dit systeem is in staat om via simpele handelingen alle beschikbare data in no time inzichtelijk te krijgen. Buiten de ploegmetingen zijn er veel meer toepassingsmogelijkheden omdat het een breed stabiel platform is. Denk hierbij aan het analyseren van gegevens voor zoeken naar storingen, het kunnen voorspellen wanneer er bepaalde systemen aan onderhoud toe zijn. Dit in een overzicht van enkele weken tot op het detailniveau van een duizendste van een seconde.” Jan-Willem, die ook innovatiemanager is bij Van Wijngaarden Marine Services, ziet hiermee kans een flinke innovatieslag te maken waar het bedrijf zelf van profiteert, evenals hun klanten. Welke kansen ziet Jan-Willem?

Met Multiped vergelijken, analyseren & anticiperen

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het creëren van dagrapportages. MSA-Service werkt hieraan, mede op basis van input van Jan-Willem en zijn collega's. De rapportages zullen onder andere toerentallen, brandstofverbruik, GPS-posities en producties bevatten. Dit helpt de mensen aan boord bewuster te worden van de impact van bepaalde keuzes en ondersteunt hen in preciezer en efficiënter werken. “Maar alleen losse gegevens zijn niet genoeg. De naam Multiped zegt het al: het is een multi-inzetbaar systeem. IJzersterk in vergelijken en analyseren van data. En trending, ook heel belangrijk voor het verhogen van efficiëntie.”

Jan-Willem vervolgt: “Met Multiped kunnen we onze klanten veel beter adviseren omtrent het zo duurzaam en efficiënt mogelijk inzetten van ieder schip. Bovendien kunnen wij straks, op basis van data, veel gerichter een schip selecteren dat goed aansluit bij de klantopdracht. En nu we het toch over duurzaamheid hebben, we kunnen ook schepen met elkaar vergelijken. Operationele profielen per schip creëren, zodat we gezamenlijk als team, data-gedreven, duurzame keuzes kunnen maken.”

Jan-Willem laat tenslotte weten dat voor een optimaal gebruik van Multiped er infrastructurele implicaties aan boord zijn om een dergelijk systeem succesvol te implementeren. Denk daarbij aan de installatie van sensoren die nauwkeurig kunnen meten. “Met de uiterst precieze heavy duty sensoren van MSA-Service zit je goed. Waar ik uiteindelijk naartoe wil werken is dat de combinatie schip, mensen en systemen zo goed mogelijk moet kunnen draaien. Bij Van Wijngaarden Marine Services zoeken we daartoe altijd naar innovaties die ons verder brengen.”