Dji 0005 1

Leer over de energietransitie van Burgemeester van de Noordzee

3 juli 2025

De Noordzee is al eeuwenlang een bron van energie, en haar rol verandert voortdurend. In deze training leer je alles over deze energietransitie. Hoe heeft de offshore sector zich ontwikkeld? Van de turf in het begin tot de nog onbekende toekomst.

En wie kan daar nou beter over vertellen dan Joris Koorneef, burgemeester van de Noordzee? Als Noordzeeburgemeester is het zijn verantwoordelijkheid om de kansen en uitdagingen op de Noordzee onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Daarnaast is Joris werkzaam bij TNO als strategy consultant Offshore Energy and Storage. Dit betekent dat hij, naast het verleden van energie op de Noordzee, ook alles weet over de kansen en uitdagingen van de toekomst.

De training is grofweg opgedeeld in drie stukken: historische Noordzee, recente Noordzee en de toekomstige Noordzee.

Historische Noordzee

In dit deel leer je hoe de energievoorziening ooit begon met turf en kolen. We staan stil bij de ontwikkeling naar olie en gas, op nationaal en internationaal gebied. Ook kijken we al even naar de offshore wind: wat waren de groeipijnen van een nieuwe sector?

Recente Noordzee

Vervolgens gaan we verder in de tijd. Het werd druk op de Noordzee. Je leert over alle activiteiten op dit water tot 2000: visserij, scheepvaart, defensie. Maar ook recreatie werd steeds groter.

We kijken naar de periode na 2010. De tijd van het Energieakkoord, ambitieuze offshore windplannen en alle gehaalde hoge ambities.

Waar we in het eerste deel stilstonden bij olie en gas, kijken we nu naar de afbouw hiervan. En terwijl het een afbouwt, bouwt iets anders op. Hoe zit het eigenlijk met bijvoorbeeld Carbon Capture and Storage?

Toekomstige Noordzee Tot slot de toekomst. Er zijn een hoop pilots van nieuwe technologieën. Welke zijn dit en wat betekent dit? Er zijn verschillende toekomstbeelden voor Nederland en Europa, waar denk jij dat de kansen zitten?

Deze training vindt plaats op 2 oktober 2025.

Nieuwsgierig geworden? Neem contact op met Marjolein Greve via greve@maritimetechnology.nl