4C8dgdh8eavdapa4a24eyu13xugggclt8pzeg1ew

Samenwerking offshore industrieën leidt tot nieuwe medische standaard NL Offshore Medical

1 juli 2025

Vanaf 1 juli 2025 treedt een vernieuwde offshore medische keuring in werking: de NL Offshore Medical. Deze keuring is het resultaat van een samenwerking tussen Element NL (de brancheorganisatie voor olie- en gasproducenten in Nederland), NedZero (branchekoepel voor de windsector) en de internationale windorganisatie G+. Voor het eerst in Europa geldt daarmee één medisch beoordelingskader voor al het personeel dat werkt in de olie- en gas- en de windsector.

De NL Offshore Medical is de nieuwe versie van de bekende NOGEPA Offshore keuring, de Standard 11, uitgebreid met criteria voor het werken op hoogte (WAH). Hiermee wordt voorkomen dat werknemers meerdere medische keuringen moeten ondergaan, bijvoorbeeld bij wisseling tussen werkgever, land of project. Ook zijn internationale erkenningen behouden, waardoor een vrijwel wereldwijde acceptatie ontstaat van de NL Offshore Medical. Personeel dat vaak de grens over gaat om te werken in bijvoorbeeld het VK, Duitsland of Noorwegen, kan hierdoor met één standaard uit de voeten.

“Deze keuring staat symbool voor hoe gas en wind elkaar kunnen aanvullen,” zegt Lodewijk Reuser, die de nieuwe standaard vormgaf in zijn rol als secretaris Operations, Security and HSE bij Element NL. “We hebben samen een toevoeging aan de vertrouwde NOGEPA Offshore standaard gebouwd die niet alleen medische helderheid biedt, maar ook vertrouwen schept tussen sectoren. Dat is nodig, want de energietransitie vraagt om mensen die flexibel kunnen werken. Dan moeten wij als sectoren ook flexibel samenwerken.”

Eén standaard, heldere criteria

De NL Offshore Medical bundelt richtlijnen, waaronder G41 (Duitsland), G+ en eerdere wensen vanuit NWEA (het voormalige Nedzero). Een werknemer die medisch geschikt wordt bevonden volgens deze standaard, voldoet automatisch aan de eisen van beide sectoren. De standaard kent concrete grenswaarden en uitsluitingscriteria, bijvoorbeeld op het gebied van medicatie, zicht of het cardiovasculair profiel bij werken op hoogte.

Sven Daam, medisch adviseur van Element NL, presenteerde de aanpak eerder deze maand op het internationale medische ISMH17-congres, waar hij benadrukte dat “veilig werkbaar” belangrijker is dan “striktst mogelijk”. Dankzij dit principe kunnen medewerkers veilig worden ingezet, zonder onnodige uitsluiting of interpretatieverschillen tussen artsen.

Winst voor zowel industrie als artsen

Voor de windindustrie betekent de NL Offshore Medical vooral duidelijkheid: één keuring die geldig is op álle projecten, met expliciete beoordeling van risico’s bij hoogtewerk. Voor de keuringsartsen is er een duidelijke en toetsbare standaard, waarmee uitzonderingsverzoeken van opdrachtgevers vaak tot het verleden gaan behoren. Element NL erkent momenteel 164 offshore keuringsartsen, waarvan 121 in Nederland en 43 internationaal verspreid. De volledige standaard is te downloaden via de website van Elementnl.nl en op Nedzero.nl.