Eline Vedder

"Kraamkamers voor nieuwe innovaties"

15 mei 2025

Volgende maand komt het NMT-IRO Sectorjaarverslag 2024 uit. Nieuw dit jaar: interviews met twee Tweede Kamerleden. Hoe kijken zij naar onze sectoren?

Zoals je van ons gewend bent, vind je uiteraard ook de cijfers, analyses, vergelijkingen en overzichten van afgelopen jaar in het jaarverslag. Aan de hand van verschillende categorieën (zoals zeescheepsreparatie, superjachtbouw en offshore) analyseert Jim Bastiaans, marktanalist van NMT-IRO, de cijfers van onze leden van 2024.

Eén van de Tweede Kamerleden die aan het woord komt is Eline Vedder van het CDA. Zij vertelt waar ze kansen ziet voor de maritieme maak- en offshore energiesector en wat zij graag anders zou zien.

In deze nieuwsbrief vast de voorpublicatie van een deel van dat interview. Ben je niet geabonneerd op Maritiem! het tijdschrift van NMT-IRO, maar wil je wel het hele interview lezen en het Sectorjaarverslag ontvangen? Stuur dan een mail met je naam, bedrijf en adresgegevens naar dupont@maritimetechnology.nl

Wil je je abonneren op alle uitgaven van Maritiem! klik dan hier.

Voorpublicatie interview Eline Vedder

Ik ben een watermeisje

“Ik ben heel erg trots op de rol die het maritieme in Nederland speelt”, Vedder haar gezicht licht op als ze dit zegt. Glunderend gaat ze verder: “Ik ben wat dat betreft echt een watermeisje. En ik wil dat dat zo blijft. Die rol zijn we aan onze stand verplicht. We moeten de Nederlandse maritieme maakindustrie niet alleen internationaal bekender maken, maar juist ook in Nederland.”

Waarom dat volgens haar zo belangrijk is? “We hebben meer handen en denkkracht nodig om de sector door te ontwikkelen. We hebben in heel veel sectoren gebrek aan mensen, maar dat is in de maritieme sector niet anders.” Daarom zouden we kinderen al van jongs af aan moeten laten zien dat de techniek leuk is, vindt Vedder. “We kunnen stappen zetten in ons wiskundeonderwijs en de bètavakken. We moeten kinderen al op jonge leeftijd interesseren voor dat type werk en de manier van denken.” Ze voegt toe: “We kunnen zeker nog verder ontwikkelen in modernere vormen van onderwijs. Meer samenwerking tussen theorie en praktijk bijvoorbeeld, of hybride docenten.”
Ook qua onderwijslocaties valt er volgens Vedder winst te behalen. “We moeten ervoor waken dat niet al het maritieme onderwijs zich concentreert in de vijf grote havens. In de andere, kleinere havens moet bedrijvigheid en innovatie gestimuleerd worden. Dan worden die plekken ook aantrekkelijker voor jonge mensen.”

“Het gaat bij die stimulans niet alleen om het aantrekken van jonge mensen. Ik vind het onverstandig dat we voor walstroom nu alleen kijken naar die vijf grote havens. Naar mijn mening worden de regionale havens een beetje aan hun lot overgelaten. Ik maak me daar wel zorgen over. Komen die havens niet in een negatieve spiraal terecht op deze manier? Juist die kleinere havens zouden de speeltuinen voor de nieuwe generatie moeten zijn, de kraamkamers voor nieuwe innovaties.”