Voortgangsrapportage Sectoragenda onderstreept strategisch belang van maritieme maakindustrie
Op dinsdag 22 april jl. hebben de minister van Economische Zaken en Klimaat en de minister van Infrastructuur en Waterstaat, samen met de staatssecretaris van Defensie, de voortgangsrapportage van de Sectoragenda Maritieme Maakindustrie (SMMI) naar de Tweede Kamer gestuurd. De rapportage laat zien dat de sector volop in beweging is. Voor elk van de 25 actielijnen en 5 koploperprojecten wordt inzichtelijk gemaakt wat sinds de lancering in oktober 2023 is bereikt en waar nog werk aan de winkel is.
Jeroen de Graaf, directeur van brancheorganisatie NMT-IRO: “Deze voortgangsrapportage laat zien hoeveel werk onze leden de afgelopen periode hebben verzet en dat er daadwerkelijk vooruitgang is geboekt. Een sterke maritieme sector is onmisbaar voor Nederland – voor onze geopolitieke positie, economische kracht en industriële weerbaarheid. De Sectoragenda helpt ons om dat besef om te zetten in gezamenlijke, concrete actie.”
Concrete resultaten
Volgens De Graaf is het cruciaal dat het kabinet de Sectoragenda benoemt als een dynamisch instrument: “De wereld verandert snel. De toezegging dat het kabinet de agenda kan aanpassen en versterken wanneer de situatie daarom vraagt – denk aan geopolitieke spanningen en maatschappelijke uitdagingen zoals de energietransitie en onze veiligheid – geeft vertrouwen in de wendbaarheid en het langetermijncommitment van de overheid.”
De rapportage benoemt een aantal concrete resultaten die mede dankzij intensieve samenwerking tussen sector en overheid tot stand zijn gekomen:
- De lancering van het Maritiem Innovatie Programma: een nieuwe regeling waarin overheid en sector samen €40 miljoen investeren.
- Nederland neemt het voortouw in de ontwikkeling van een Europese Maritieme Industrie Strategie.
- Er is erkenning gekomen voor het belang van fysieke ruimte aan het water voor scheepsbouw en toeleveranciers in de nationale ruimtelijke ordening.
- De sector kan mogelijk profiteren van de €1,1 miljard die het kabinet vrijmaakt voor de versterking van de Nederlandse defensie-industrie.
Ook aan de structuurkant is gewerkt: de vertegenwoordiging van de sector richting de overheid is versterkt en vereenvoudigd. De fusie van NMT en IRO wordt door het kabinet gezien als een positieve stap in de professionalisering van het sectormanagement.
Blijf koers houden
“Wij zijn regievoerder van het koploperproject Werf van de Toekomst, een project dat innovatie, digitalisering en duurzaamheid concreet maakt in het hart van onze industrie. De voortgang is hoopgevend, maar er is nog veel te doen. Zeker nu Europa de stap zet naar strategische autonomie, is het essentieel dat Nederland de maritieme maakindustrie als vitale sector blijft erkennen en ondersteunen", aldus De Graaf.
De oproep van de voortgangsrapportage is helder: vasthouden aan het tempo, de samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en industrie verder versterken en blijven investeren in vernieuwing. Met ruim 850 bedrijven in de maritieme en offshore maakindustrie zijn wij niet alleen een belangenbehartiger, maar ook een strategische brug tussen industrie en politiek om de visie tot uitvoering te brengen.
De Graaf sluit af: “Wij blijven daarom als NMT-IRO het verhaal van onze leden vertellen – in Den Haag, in Brussel en daarbuiten. Want de schepen en windparken op zee van morgen bouwen we vandaag. Hier. In Nederland".
Lees de Voortgangsrapportage Sectoragenda MMI op de site van de Tweede Kamer.