Innovatieprojecten
Natuurlijk bouwt NMT zelf geen schepen. Maar wij vinden het wel van groot belang om onze leden te ondersteunen bij de ontwikkeling van hun maritieme innovaties. Daarom stimuleren wij kennisdeling tussen onze leden en gezamenlijke kennisontwikkeling binnen de thema’s duurzaamheid, digitalisering en productietechnologie. Hier vind je projecten waar wij aan deelnemen.
SMASH!
SMASH!, het Nederlands Forum voor Smart Shipping, brengt maritiem Nederland samen om smart shipping te implementeren en zo de concurrentiepositie van de sector te versterken. SMASH! brengt op grote schaal marktpartijen, overheden en kennisinstellingen samen om dat te doen.
Naar de SMASH! website

WASP
Het WASP-project (Wind Assisted Ship Propulsion), brengt universiteiten, leveranciers van windondersteunde technologie en scheepseigenaren samen om de operationele prestaties van een selectie van windvoortstuwingsoplossingen op vijf schepen te onderzoeken, te testen en te valideren.
Naar de WASP websiteMAGPIE
Het Horizon 2020 MAGPIE project richt zich op een doorbraak in de beschikbaarheid en het gebruik van duurzame energiedragers voor alle vormen van transport in en rond de haven. NMT betrekt de maritieme (maak)industrie bij deze ontwikkelingen, deelt de resultaten onder een breed publiek en draagt bij aan de roadmap voor een groene haven.
Naar de MAGPIE website

Vergroening van de Noordzee – groen varen voor offshore wind
Het project Vergroening van de Noordzee zet zich in om de instandhouding van windparken verder te verduurzamen en richt zich daarmee op vaartuigen die worden ingezet voor het onderhoud van windmolenparken op de Noordzee. Het project richt zich op het lokaal beschikbaar maken van groene waterstof (opgewekt uit de energie die de windparken leveren) om de onderhoudsvaartuigen en andere geschikte schepen mee van brandstof te voorzien. Namens de topsector Water en Maritiem is Netherlands Maritime Technology uitvoerder van dit project, in samenwerking met Marstrat, Seaconomy en Windcat Workboats. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
Naar de websiteMIIP – Green & autonomous corridor
Het MIIP Green & Autonomous Corridor-project is een spannend initiatief gericht op het bepalen van de haalbaarheid en toegevoegde waarde van een Green & Autonomous Corridor tussen Noorwegen en Nederland. Dit samenwerkingsproject brengt de logistieke sector, technologieaanbieders, onderzoeksinstellingen en overheden samen om de mogelijkheden te verkennen en te experimenteren met verregaande vormen van automatisering in het complexe operationele gebied van de Noordzee. Ons ultieme doel is het creëren van een veilige en effectieve toepassing van autonome scheepvaarttechnologieën. Het beoogde resultaat bestaat uit een onderzoeksagenda en een voorstel voor een living lab waarin onderzoek en experimenten kunnen plaatsvinden.
Naar de website

MARI4_YARD
Mari4_YARD streeft naar de implementatie van een portfolio van gebruikersgerichte oplossingen voor kleine en middelgrote scheepswerven, waarmee arbeidsintensieve taken eenvoudiger, goedkoper en met betere kwaliteit kunnen worden uitgevoerd. Daarbij richten we ons op het potentieel van draagbare digitale oplossingen, zoals Augmented Reality, exoskeletten en collaboratieve robots, en beschermen we tegelijk de branchespecifieke kennis en vaardigheden van de mensen in het proces.
Naar de websiteGender Equality Plan
NMT ondersteunt het belang van de Europese Unie voor gendergelijkheid en het streven naar gendergelijkheid in onderzoek, ontwikkeling en innovatie.
Lees meer